lördag 27 juli 2019

Jordgubbstårta

JORDGUBBSTÅRTA

Ca 10 bitar

En ljuvlig tårta med lätta spröda bottnar, jordgubbar och färskostkräm. Den passar bra till både student och midsommar eller när som helst.

Bottnar:
1½ dl vetemjöl
1 msk Maizena majsstärkelse
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
7 äggvitor, 2,2 dl
1½dl socker
1 tsk askorbinsyra

Jordgubbskräm:
3 dl vispgrädde
300 g färskost
3 dl florsocker
2 dl färska jordgubbar, finhackade
3 msk Marsán snabbvaniljsåspulver

Garnering:
6 - 8 färska jordgubbar, halverade
ev sommarblommor, helst ätliga


Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla 3 engångsformar i aluminium, 18 - 20 cm i diameter. Lägg även bakplåtspapper i botten på formarna. Grädda bottnarna separat eftersom de blir spröda och svåra att dela.

Blanda ihop vetemjöl, majsstärkelse, florsocker, vaniljsåspulver och salt i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum i en stor skål. Tillsätt socker och askorbinsyra under fortsatt vispning. När det bildas toppar i äggsmeten är den färdigvispad.

Vänd försiktigt ned hälften av mjölblandningen i äggskummet. Vänd sedan ned resten av mjölet. Rör så litet som möjligt i smeten för att behålla luftigheten. Fördela smeten i formarna och jämna till ytan. Grädda bottnarna mitt i ugnen 35 - 40 minuter. Låt dem kallna på galler.

Jordgubbskräm:
Vispa grädden tills det går att forma mjuka toppar. Ställ den i kylskåp. Vispa färskosten mjuk och tillsätt sedan florsockret i tre omgångar. Tillsätt jordgubbar och vaniljsåspulver och vispa snabbt till en jämn kräm. Vänd ned grädden.

Montering:
Lägg en botten på ett serveringsfat och bred ut 1/4 av krämen. Upprepa med övriga bottnar och avsluta med kräm. Täck tårtan med resterande kräm.

Garnera tårtan med jordgubbar och ev blommor. Ställ den i kylskåp fram till servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar