JORDGUBBSTÅRTA
Ca 10 bitar
En ljuvlig tårta med lätta spröda bottnar, jordgubbar och färskostkräm. Den passar bra till både student och midsommar eller när som helst.
Bottnar:
1½ dl vetemjöl
1 msk Maizena majsstärkelse
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
7 äggvitor, 2,2 dl
1½dl socker
1 tsk askorbinsyra
Jordgubbskräm:
3 dl vispgrädde
300 g färskost
3 dl florsocker
2 dl färska jordgubbar, finhackade
3 msk Marsán snabbvaniljsåspulver
Garnering:
6 - 8 färska jordgubbar, halverade
ev sommarblommor, helst ätliga
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla 3 engångsformar i aluminium, 18 - 20 cm i diameter. Lägg även bakplåtspapper i botten på formarna. Grädda bottnarna separat eftersom de blir spröda och svåra att dela.
Blanda ihop vetemjöl, majsstärkelse, florsocker, vaniljsåspulver och salt i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum i en stor skål. Tillsätt socker och askorbinsyra under fortsatt vispning. När det bildas toppar i äggsmeten är den färdigvispad.
Vänd försiktigt ned hälften av mjölblandningen i äggskummet. Vänd sedan ned resten av mjölet. Rör så litet som möjligt i smeten för att behålla luftigheten. Fördela smeten i formarna och jämna till ytan. Grädda bottnarna mitt i ugnen 35 - 40 minuter. Låt dem kallna på galler.
Jordgubbskräm:
Vispa grädden tills det går att forma mjuka toppar. Ställ den i kylskåp. Vispa färskosten mjuk och tillsätt sedan florsockret i tre omgångar. Tillsätt jordgubbar och vaniljsåspulver och vispa snabbt till en jämn kräm. Vänd ned grädden.
Montering:
Lägg en botten på ett serveringsfat och bred ut 1/4 av krämen. Upprepa med övriga bottnar och avsluta med kräm. Täck tårtan med resterande kräm.
Garnera tårtan med jordgubbar och ev blommor. Ställ den i kylskåp fram till servering.
Ca 10 bitar
En ljuvlig tårta med lätta spröda bottnar, jordgubbar och färskostkräm. Den passar bra till både student och midsommar eller när som helst.
Bottnar:
1½ dl vetemjöl
1 msk Maizena majsstärkelse
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
7 äggvitor, 2,2 dl
1½dl socker
1 tsk askorbinsyra
Jordgubbskräm:
3 dl vispgrädde
300 g färskost
3 dl florsocker
2 dl färska jordgubbar, finhackade
3 msk Marsán snabbvaniljsåspulver
Garnering:
6 - 8 färska jordgubbar, halverade
ev sommarblommor, helst ätliga
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla 3 engångsformar i aluminium, 18 - 20 cm i diameter. Lägg även bakplåtspapper i botten på formarna. Grädda bottnarna separat eftersom de blir spröda och svåra att dela.
Blanda ihop vetemjöl, majsstärkelse, florsocker, vaniljsåspulver och salt i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum i en stor skål. Tillsätt socker och askorbinsyra under fortsatt vispning. När det bildas toppar i äggsmeten är den färdigvispad.
Vänd försiktigt ned hälften av mjölblandningen i äggskummet. Vänd sedan ned resten av mjölet. Rör så litet som möjligt i smeten för att behålla luftigheten. Fördela smeten i formarna och jämna till ytan. Grädda bottnarna mitt i ugnen 35 - 40 minuter. Låt dem kallna på galler.
Jordgubbskräm:
Vispa grädden tills det går att forma mjuka toppar. Ställ den i kylskåp. Vispa färskosten mjuk och tillsätt sedan florsockret i tre omgångar. Tillsätt jordgubbar och vaniljsåspulver och vispa snabbt till en jämn kräm. Vänd ned grädden.
Montering:
Lägg en botten på ett serveringsfat och bred ut 1/4 av krämen. Upprepa med övriga bottnar och avsluta med kräm. Täck tårtan med resterande kräm.
Garnera tårtan med jordgubbar och ev blommor. Ställ den i kylskåp fram till servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar