lördag 27 juli 2019

Kalastårta med hallon och pistage

KALASTÅRTA MED HALLON OCH PISTAGE

Mandelmjöl i bottnarna ger en god smak som passar väldigt bra till ostfyllningen och hallonen.

8 - 10 portioner

225 g rumsvarmt smör
3½ dl socker
1 msk vaniljsocker
6 ägg
5½ dl vetemjöl
5½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Kräm:
fröna från 1 vaniljstång
720 g ricottaost
2 dl florsocker
70 g pistagemandlar
120 g färska hallon


Sätt ugnen på 200°.

Rör smör, socker och vaniljsocker poröst, gärna i matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda väl mellan varje.

Tillsätt mjölsorterna blandat med bakpulver. Rör ned mjölken. Blanda väl och häll smeten i en smord springform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda ca 1 timme och 25 minuter. Pröva med sticka att kakan är klar. Täck med aluminiumfolie om den blir för mörk. Låt kakan svalna i formen.

Kräm:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ricotta, florsocker och vaniljfrön till en mjuk och len kräm. Låt stå i kylen ca 20 minuter.

Dela kakan så att du får 3 lika tjocka bottnar.

Fördela ricottakrämen i 3 skålar. Blanda ned hälften av pistagemandlarna i den ena skålen och bred ut det på en av bottnarna. Lägg en botten ovanpå och bred ut krämen från skål nr 2 ovanpå. Fördela hallonen över. Lägg på botten nr 3 och täck den med kräm från skål nr 3. Toppa med resterande pistagemandlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar