måndag 3 september 2018

Persikopaj

PERSIKOPAJ

Denna snabba pajdeg lagas direkt i kastrullen och är härligt knapergod. Detta är en efterrätt som kan förberedas i god tid. Pajskalet är färdigt och man behöver bara fylla med en ljuvlig mandelkräm och dekorera med persikohalvor strax innan pajen ska sättas fram på bordet.

4 - 6 portioner

Pajdeg:
150 g smör
1½ dl havregryn
2½ dl vetemjöl
½ dl socker
2 msk vatten

Mandelkräm:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
2 - 3 msk socker
3 msk maizena
150 g riven mandelmassa
saft och rivet skal av 1 lime
1 burk persiko- eller aprikoshalvor, ca 800 g


Smält smöret i en kastrull. Blanda ned havregryn, vetemjöl och socker och arbeta ihop en deg tillsammans med vatten. Tillsätt ev mer vetemjöl så att du får en lätthanterlig deg. Tryck ut den med mjölade händer i en pajform och låt den stå i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt pajskalet kallna.

Koka upp grädde och mjölk. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en skål. Häll grädde och mjölk över äggblandningen under vispning. Fortsätt vispa tills blandningen är helt slät. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under noggrann vispning tills krämen precis bara kokat upp. Den får inte koka, då skär den sig lätt.

Ta kastrullen från värmen och tillsätt riven mandelmassa. Rör så att den löser sig. Låt krämen kallna. Smaksätt med saft och rivet skal av 1 lime.

Låt persikohalvorna rinna av i en sil. Vid serveringen fyller du pajskalet med mandelkräm och lägger i persikohalvorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar