onsdag 5 september 2018

Bakelser med citronkräm och bär

BAKELSER MED CITRONKRÄM OCH BÄR

Ca 14 - 18 bitar

1½ dl socker
3 ägg
1 msk citronsaft
skal av 1 citron
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Garnering:
vispad grädde
färska bär
citronmeliss

Citronkräm:
skal och saft av 2 citroner
1 msk Maizena
1½ - 2 dl socker
75 g smör
2 ägg
2 äggulor


Sätt ugnen på 225°. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. 

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Skölj och skrubba citronen. Riv det yttersta skalet och pressa ur litet saft. Spara resten av saften till citronkrämen. Blanda ned i äggsmeten. Rör ned bakpulver och potatismjöl i vetemjölet och blanda ned mjölblandningen i äggsmeten.

Bred ut smeten på bakplåtspapperet och grädda 6 - 8 minuter eller tills tårtan har fått fin färg. Under tiden smeten gräddas förbereder du ett bakplåtspapper täckt med socker. Stjälp upp den nygräddade kakan på det sockrade papperet. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Om det är svårt kan man pensla med kallt vatten på papperet. Låt kakan svalna något under långpannan och förbered under tiden citronkrämen.

Citronkräm:
Tvätta och torka citronerna, riv skalet och pressa ur saften. Vispa ned Maizena i saften. Koka upp citronblandningen, socker och smör och sänk värmen. Vispa ägg och äggulor, rör ned detta i kastrullen och låt krämen sjuda under omrörning tills den börjar tjockna.

Häll upp krämen i en skål och låt den svalna något. Bred krämen över den ljumma tårtbottnen och rulla ihop den. Låt den kallna.

Före servering, skär rulltårtan i skivor. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på varje skiva. Garnera med färska bär, citronmeliss och pudra ev med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar