onsdag 5 september 2018

Jordgubbsjubel

JORDGUBBSJUBEL

Ca 16 - 20 skivor

1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1½ dl socker
1 msk citronsaft
rivet skal av 1 citron

Fyllning:
ca 2½ dl grädde
jordgubbssylt

Jordgubbssylt:
1 l jordgubbar, ca 1 kg
4 dl syltsocker
2 msk honung
rivet skal och saft av 1 citron


Sätt ugnen på 200°. Förbered bakplåtspapper på en plåt.

Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker så att smeten blir riktigt pösig och tjock. Rör snabbt ned mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med citronsaft och -skal. Häll och bred ut smeten på bakplåtspapperet. Gör inte tårtan för tjock, för då spricker den lättare när den ska rullas ihop. Baka ca 8 - 10 minuter tills den fått fin färg.

Ta ut tårtan och stjälp upp den på ett sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt bort papperet som den bakats på. Pensla ev med litet kallt vatten på papperet för att få det att lossna. Lägg plåten som rulltårtan gräddats på över kakan och låt den svalna där under. När den svalnat, bred på vispad grädde och jordgubbssylt och rulla ihop den.

Jordgubbssylt:
Skiva hälften av jordgubbarna och mosa resten. Blanda jordgubbar, mos, syltsocker, honung, citronskal och -saft i en kastrull. Hetta upp långsamt och koka sylten på svag värme utan lock ca 10 - 15 minuter. Skumma av sylten om det behövs. Häll upp den på väl rengjorda burkar och förvara kallt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar