söndag 2 september 2018

Kalljästa rabarber- och vaniljbullar

KALLJÄSTA RABARBER- OCH VANILJBULLAR

30 bullar

Vetedeg:
175 g smör
9½ - 10 dl vetemjöl (plus litet extra
mjöl till utbakning)
50 g jäst för söta degar
2½ dl kylskåpskall mjölk, 3%
1 ägg
½ dl vit sirap
½ tsk salt

Fyllning:
1 vaniljstång
200 g rabarber
1 1/4 dl socker
100 g riven mandelmassa
25 g rumstempererat smör
vatten
socker


Dela vaniljstången till fyllningen på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull, ej aluminium. Strimla rabarbern fint och lägg den i kastrullen. Koka upp och tillsätt sockret när rabarbern börjar släppa vätska. Sänk värmen och fortsätt att sjuda rabarbern utan lock ca 15 minuter.

Dra kastrullen åt sidan och låt kompotten svalna något. Ta upp vaniljstången och rör ned mandelmassa samt smör. Blanda noga och ställ sedan åt sidan.

Hacka ned smöret till degen i mjölet, antingen i matberedare eller på bakbord med hjälp av en kniv. Det ska bli en lite småsmulig blandning.

Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt ägg, sirap och salt i bunken och rör samman. Arbeta ihop mjölblandningen och degvätskan till en smidig deg, gärna i assistent ca 5 minuter eller för hand i en bunke ca 10 minuter.

Tippa ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Arbeta den ena biten en kort stund och kavla sedan ut den tungt (4 - 5 mm) till formen av en rektangel, 50 x 30 cm. Skär rektangeln i 10 x 10 cm stora rutor och lägg en dryg matsked fyllning i mitten av varje ruta. Vik samman och nyp ihop degen ordentligt, så att fyllningen inte kan rinna ut. Forma till runda bullar och lägg dem i bullformar på plåt med skarven nedåt. Upprepa proceduren med den andra degbiten.

Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk till dubbel storlek, ca 1½ timme. Sätt under tiden ugnen på 225°.

Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 minuter och låt dem svalna på galler under bakduk. Pensla bullarna med litet vatten och doppa dem i socker medan de fortfarande är litet ljumma.

Tänk på att genast frysa in de precis avsvalnade bullarna som du inte ska äta direkt. På så sätt förblir de saftiga. Pensla och sockerdoppa i så fall före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar