söndag 2 september 2018

Pannacottapaj med sommarbär

PANNACOTTAPAJ MED SOMMARBÄR

Den italienska gräddiga drömmen pannacotta är inte för inte storkalasens älskling. Lätt att göra och så tacksam att variera. Här smaksätts den bara med fin vaniljstång, men den görs i en pajform och toppas med hiskeliga mängder söta sommarbär, Så enkelt, och så vansinnigt gott!

Ca 8 - 10 portioner

Pajdeg:
4½ dl vetemjöl
½ dl florsocker
½ tsk salt
125 g kylskåpskallt smör
1 litet ägg

Fyllning:
4½ gelatinblad
1 - 2 vaniljstänger
7½ dl vispgrädde
1½ dl socker
½ l av säsongens bär

Pensling:
1 uppvispad äggula
1 tsk grädde


Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare. Skär smöret i tärningar, häll ned dem och arbeta hastigt ihop till en smulig blandning. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.

Kavla ut degen till en tunn rundel (2 - 3 mm) på ett bakplåtspapper med litet mjöl, rulla ihop papperet till en rulle och låt den vila i kylskåp i 20 minuter. Täck en springform (ca 23 cm i diameter) med pajdegen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt längs bottenkanten och att nypa till litet extra längst uppe på sidokanterna. Nagga bottnen och låt pajskalet vila i kylskåp 20 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Grädda pajskalet i mitten av ugnen 12 - 18 minuter eller tills det börjar få färg. Blanda äggulan och grädden till pensling och pensla genast den varma bottnen med blandningen. Detta täpper till eventuella naggningshål så att inte fyllningen senare rinner ut. Låt svalna.

Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten 10 minuter. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och de urskrapade stängerna i en kastrull tillsammans med grädde och socker och koka upp. Dra kastrullen åt sidan, krama ur gelatinbladen och rör ned dessa i kastrullen. Rör om ordentligt och låt blandningen stå ca 20 minuter. Rör om då och då under tiden. 

Fiska upp vaniljstängerna och häll blandningen i pajformen. Täck över pajen med plastfolie och låt stå i kylskåpet minst 3 timmar eller tills fyllningen har stelnat. Toppa pajen med bären innan den serveras.

Väljer du att göra 4 portioner pannacotta i vanliga formar utan pajdeg bör du minska på gelatinet till 2 blad, beräknat på 5 dl grädde. Då blir den härligt krämig. Justera också till 2 msk socker och 1 vaniljstång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar