onsdag 4 juni 2014

Smulpaj med vit choklad och jordgubbar

SMULPAJ MED VIT CHOKLAD OCH JORDGUBBAR

Det här är en perfekt paj att bjuda på en varm sommarkväll eller till Valentinmiddagen. Passar även bra till studentbjudningen med ett glas champagne till.

10 portioner

Smulpaj:
3 dl vetemjöl
2/3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör, kallt
100 g vit choklad
1 dl mandel, skållad
finrivet skal av 1 citron

Fyllning:
5 dl jordgubbar
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½ msk potatismjöl


Värm ugnen till 225°.

Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en bunke. Finfördela smöret i blandningen till en grynig massa. Sprid ut hälften av smulorna i en pajform eller annan ugnsfast form, ca 24 cm i diameter, och grädda 5 - 6 minuter. Skär under tiden jordgubbarna i bitar och blanda dem med socker, vaniljsocker och potatismjöl.

Ta ut pajen ur ugnen och sänk värmen till 200°. Hacka den vita chokladen och mandeln grovt. Blanda ned den vita chokladen, mandeln och citronskalet i resten av smulorna. Fyll pajen med jordgubbsbitarna och täck med smulorna. Grädda på nedersta falsen 20 - 25 minuter eller tills pajen fått en gyllenbrun färg.

Servera med vaniljglass, vaniljvisp, vaniljsås eller jordgubbssorbet.


Från boken "Smulpajer till kaffe och dessert" av Elisabeth Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar