onsdag 4 juni 2014

Nötbottnar med chokladfyllning

NÖTBOTTNAR MED CHOKLADFYLLNING

Fyllningen och garneringen till de här nötbottnarna är en läcker chokladkräm som påminner om kolakräm.

10 - 12 bitar

Nötbottnar:
200 g hasselnötter
5 äggvitor
3 dl florsocker
3 msk kakaopulver

Fyllning och garnering:
5 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
150 g mörk blockchoklad
150 g smör
mandelspån


Sätt ugnen på 175°. Rita på bakplåtspapper ut 3 rundlar, 23 - 25 cm i diameter. Smörj papperet. Man kan också smörja och mjöla plåtarna i stället för att använda bakplåtspapper.

Finhacka nötterna i matberedare eller mal dem på mandelkvarn. Vispa vitorna till hårt skum. Sikta florsocker och kakao och vänd ned det tillsammans med nötterna i äggvitan. Bred ut smeten tunt på plåtarna och grädda i mitten av ugnen 12 - 15 minuter. Lossa bottnarna medan de ännu är varma, men låt dem ligga kvar på plåten.

Blanda äggulor, socker och grädde till krämen i en kastrull. Sjud alltsammans på svag värme så att krämen tjocknar. Den får inte koka, då kan den skära sig. Vispa kraftigt under tiden. När krämen tjocknat, bryt sönder chokladen och lägg ned den i krämen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret i klickar och låt krämen kallna. Sätt den sedan i kylen någon timme så att den stelnar.

Bred krämen mellan bottnarna och täck med ett lager kräm. Strö på mandelspån. Låt gärna tårtan stå ett par timmar eller längre innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar