onsdag 4 juni 2014

Bärsmulpaj med mazarinfyllning

BÄRSMULPAJ MED MAZARINFYLLNING

8 bitar

Pajbotten:
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker + 1 krm salt

Smulor:
1/4 dl socker
½ tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
35 g smör, kallt, skuret i tärningar

Mazarin och bärfyllning:
50 g smör, rumstempererat
1 dl socker + 1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 msk socker + 1 msk maizena
4 dl blandade bär, t ex hallon,
blåbär och jordgubbar


Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajbotten. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen 1 timme. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln. Fodra en form, ca 24 cm i diameter, jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel. Ställ in formen i frysen 1 timme. Värm ugnen till 200°, ta ut formen ur frysen och grädda pajskalet ca 10 minuter. Sänk värmen till 175°.

Blanda hastigt ihop smulingredienserna till en grynig massa.

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Riv mandelmassan och blanda ned. Rör i ett ägg i taget, vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan. Blanda maizena och socker, vänd ned bären och fördela dem över mazarinmassan. Strö över smulorna och grädda 25 - 30 minuter.


Från boken "Smulpajer till kaffe och dessert" av Elisabeth Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar