torsdag 5 juni 2014

Lätt chokladmarängtårta

LÄTT CHOKLADMARÄNGTÅRTA

En lättbakad, stor och festlig tårta. Kärt barn har många namn. Den här tårtan har också kallats Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Britatårta ... Här är sockerkaksbottnen utbytt mot chokladbotten. Tårtbotten gräddas i långpanna tillsammans med ett luftigt maränglager. Sedan skär man bottnen mitt itu och lägger ihop bitarna med vispad grädde emellan. Bottnarna kan göras ett par dagar i förväg.

10 - 12 bitar

Tårtbotten:
125 g smör eller margarin
1 dl socker
2 äggvitor
1½ dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 påse mandelspån

Fyllning:
3 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna med smort smör- eller bakplåtspapper. Långpannan ska vara ca 30 x 40 cm, det är den som hör till ugnen.

Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och tillsätt det omväxlande med mjölken. Bred ut smeten i långpannan med en liten stekspade. Det blir ett tunt lager.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ned socker, vaniljsocker och hälften av mandelspånen. Bred marängsmeten över kaksmeten och strö på resten av mandelspånen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills marängen är torr och har fått litet färg. Låt kakan kallna.

När tårtan ska serveras delas bottnarna mitt itu. Vispa grädden tjock och bred den på ena delen. Lägg den andra över och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar