torsdag 5 juni 2014

Hennikehammars godistårta

HENNIKEHAMMARS GODISTÅRTA

En smaskig kaka som är något mellan tårta och godis. Receptet kommer från Hennikehammars herrgård i Värmland.

8 - 10 bitar

200 g sötmandel
5 ägg
2½ dl socker
200 g smör eller margarin
200 g mörk blockchoklad

Tillbehör:
2 - 3 dl vispad grädde, gärna
smaksatt med konjak eller
apelsinlikör


Sätt ugnen på 150°. Smörj och bröa en rund kakform.

Skålla och skala mandeln. Låt den torka och mal den på mandelkvarn eller kör den i matberedare - men den ska inte malas för fint.

Dela 4 ägg i gulor och vitor. Vispa 4 gulor, 1 helt ägg och socker. Smält smör och choklad på svag värme eller över vattenbad. Blanda mandel, smör och choklad i äggsmeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ned i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.

Låt helst kakan stå en dag innan den serveras i tunna bitar med grädde, gärna smaksatt med konjak eller apelsinlikör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar