torsdag 12 maj 2022

Rör-ihop-kaka med rabarber och mandel

RÖR-IHOP-KAKA MED RABARBER 
OCH MANDEL

En enkel kaka som bakas utan bakpulver. Bara att röra ihop, gärna med ballongvisp.

10 bitar

150 g smör
2 tsk kardemummakärnor
200 g mandelmassa
2 dl + 3/4 dl socker
2½ dl vetemjöl
3 ägg
175 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl pärlsocker

Topping:
100 g vit choklad


Sätt ugnen på 175 grader, gärna varmluft.

Smält smöret. Mortla kardemumman eller kör den till ett grovmalet pulver i en kryddmixer. Riv mandelmassan fint. Rör ned 2 dl socker och kardemumma i det varma smöret. Värmen lyfter fram smaken och sötman. Rör sedan i mjöl, ägg och den rivna mandelmassan och blanda väl.

Ansa och skiva rabarbern tunt. Den behöver inte skalas. Smält ihop på låg värme i en kastrull med 3/4 dl socker. Rabarbern ska bli mjuk och litet rosa. Spara ca 1/3 till garnering innan du rör i potatismjölet. 

Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Lägg rabarbern ovanpå och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Håll uppsikt då alla ugnar fungerar olika. Kakan ska ha satt sig och blivit gyllene. Låt svalna litet.

Topping:
Hacka den vita chokladen. Smält hälften och ringla över kakan. Strö på resten av chokladen och garnera med de sparade rabarberbitarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar