JORDGUBBSTÅRTA MED MARÄNG
Marängtoppad sockerkaksbotten gör tårtan både saftig och frasig.
8 bitar
2 stora ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl smält smör
Maräng:
2 stora äggvitor
1 dl socker
25 g mandelspån
Garnering:
3 dl vispgrädde
1 - 1½ liter jordgubbar
ev florsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vanilj och sikta ned i äggsmeten under omrörning. Rör ned smält smör. Häll smeten i en form, ca 24 cm i diameter, med bakpapperstäckt botten och kant.
Maräng:
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under vispning till en tjock och fluffig maräng.
Klicka marängen över smeten i formen och bred ut försiktigt. Strö över mandelspån. Grädda ca 30 minuter och låt kallna i formen. Lägg kakan på ett fat, garnera med vispad grädde och jordgubbar. Pudra ev florsocker över vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar