LYXIG RABARBERPAJ MED MANDELMASSA
Pensla litet aprikosmarmelad över rabarbern efter gräddningen så får den fin glans.
9 bitar
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
3/4 dl socker
75 g kallt smör
½ ägg
1 msk kallt vatten
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1½ ägg
1 msk vetemjöl
150 g mandelmassa
300 g rabarber
Ev garnering:
aprikosmarmelad
Sätt ugnen på 200 grader.
Pajdeg:
Blanda mjöl, bakpulver och socker. Tärna smöret och blanda snabbt samman till en smulig deg. Tillsätt ägget och vattnet och blanda snabbt samman till en deg. Tryck ut den i en form, ca 20 x 20 cm, gärna med löstagbar botten. Nagga. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Fyllning:
Rör samman smör och socker. Tillsätt ägg. Riv mandelmassan och blanda ned. Bred ut smeten i formen. Lägg på skurna rabarberbitar, gärna i ett snyggt rutmönster.
Grädda i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter. Pensla ev litet smält marmelad på rabarbern (värm marmeladen innan, så blir den lättare att pensla). Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar