lördag 26 juni 2021

Solskensbullar med vanilj- och blåbärskräm

SOLSKENSBULLAR MED VANILJ-
OCH BLÅBÄRSKRÄM

Ljuvliga krämbullar med blåbärssylt. Går bra att frysa utan garneringen.

24 st

Vetedeg:
50 g röd jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
1½ tsk malen kardemumma
½ tsk salt
10 dl vetemjöl + ev mer

Vanilj- och blåbärskräm:
2 dl standardmjölk
2 msk socker
2 msk majsstärkelse
1 krm äkta vaniljpulver
2 äggulor
20 g rumsvarmt smör
1 nypa salt
1 dl blåbärssylt

Garnering:
25 g smör till pensling
1½ dl riven kokos
200 g färska blåbär
ev citronmeliss


Vetedeg:
Smula jästen i en bunke eller i köksmaskin. Värm mjölken till 37°. Häll litet av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Klicka i det mjuka smöret. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjölet, litet i taget. Arbeta degen för hand eller i köksmaskinen tills degen går ihop och släpper från kanterna, ca 10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk 40 minuter.

Vanilj- och blåbärskräm:
Värm upp mjölk, socker, majsstärkelse, vaniljpulver och äggulor i en kastrull och vispa för hand tills krämen tjocknat. Rör om hela tiden så att krämen inte bränns. När krämen tjocknat, dra bort kastrullen från värmen och häll över krämen i en bunke. Tillsätt smör och salt och rör om tills smöret smält i den varma vaniljkrämen. Låt svalna i rumstemperatur och vänd sedan ned blåbärssylten.

Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den på mitten. Dela sedan varje halva i 12 bitar. Forma till runda bullar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Gör ett rejält hål i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter utan bakduk. Sätt ugnen på 225°.

Grädda i mitten av ugnen 10 - 12 minuter eller tills bullarna fått fin gyllenbrun färg. 

Garnering:
Låt bullarna svalna något. Smält smöret och pensla bullarna med det. Strö över kokos. Dekorera vid servering med färska blåbär och ev några blad citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar