lördag 26 juni 2021

Mandelfylld paj med marängtopp

MANDELFYLLD PAJ MED MARÄNGTOPP

8 bitar

Pajdeg:
3 - 3½ dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk florsocker eller strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Fyllning:
150 g sötmandel + ev 1 bittermandel
150 g jordgubbar
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker

Maräng:
3 äggvitor
1 1/4 dl socker
ca 25 g mandelspån

Garnering:
jordgubbar


Sätt ugnen på 175°.

Pajdeg:
Blanda snabbt samman mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Kavla ut degen och klä en form som är ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter.

Fyllning:
Mal mandeln på mandelkvarn. Ansa och hacka jordgubbarna grovt. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Rör ned mald mandel, vaniljsocker och hackade jordgubbar. 

Maräng:
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret litet i taget under vispning tills det blir en fast marängmassa.

Nagga pajdegen och häll i fyllningen. Klicka över marängmassan och toppa med mandelspån. Grädda strax under mitten i ugnen, ca 45 minuter. Garnera med jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar