lördag 26 juni 2021

Somrig smulpaj

SOMRIG SMULPAJ

Färska jordgubbar toppas med kardemummasmul och sirap i denna ljuvliga paj.

4 - 6 portioner

2 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
½ msk nystött kardemumma
100 g smör
500 g färska jordgubbar
½ dl potatismjöl
½ dl ljus sirap

Tillbehör:
vaniljsås eller vaniljglass


Sätt ugnen på 175°.

Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma. Smält smöret och låt det svalna litet. Häll det sedan över de torra ingredienserna och blanda väl. Ställ kallt i kylen 1 timme.

Ansa jordgubbarna, halvera dem om de är stora. Blanda med potatismjöl. Fördela i en ugnsform, 20 - 25 cm. Smula eller riv den kalla smuldegen över jordgubbarna. Ringla över sirap. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Smulpajen ska bli fint gyllene i färgen.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar