lördag 26 juni 2021

Sandras goda jordgubbstårta

SANDRAS GODA JORDGUBBSTÅRTA

Härlig sommarsmak har denna jordgubbstårta med vaniljdoftande bottnar och jordgubbsgrädde.

12 bitar

Tårtbottnar:
3 ägg
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl marsánpulver för kallrörd sås
75 g smör
1½ dl grekisk eller turkisk yoghurt

Fyllning:
2 dl vispgrädde
400 g jordgubbar
2 msk socker

Garnering:
3 dl vispgrädde
½ - 1 liter färska jordgubbar
kryddgrönt


Sätt ugnen på 175°.

Tårtbottnar:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och marsánpulver och vänd ned i smeten. Bryn smöret i en liten kastrull. Rör ned yoghurten och rör sedan ned denna blandning i äggsmeten. Blanda väl. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanten och häll sedan smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 30 - 35 minuter. Lägg över bakplåtspapper på slutet om kakan ser mörk ut. Ta ut och låt kakan svalna.

Dela kakan i 3 tunna bottnar. Använd en lång, tandad brödkniv.

Fyllning:
Vispa grädden. Mosa hälften av jordgubbarna (häll av vätskan om det blir mycket) och vispa ihop med grädden. Det blir litet löst när jordgubbarna kommer i, men vispa så ska det tjockna till igen. Smaka av med socker.

Ansa och skiva resterande jordgubbar. Lägg första bottnen på ett tårtfat. Lägg på jordgubbsgrädde och skivade jordgubbar. Lägg på den andra bottnen och bred på jordgubbsgrädde och skivade jordgubbar. Lägg på den sista bottnen och täck tårtan med plastfolie. Förvara kallt till strax före serveringen.

Vispa grädden till garneringen och bred den på tårtan. Garnera med jordgubbar och kryddgrönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar