måndag 20 april 2015

Upp- och nedvänd havtornskaka

UPP- OCH NEDVÄND HAVTORNSKAKA

10 bitar

Kaka:
75 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Glasering:
2 msk smör eller margarin
3 msk farin
1 dl havtornsmarmelad

Garnering:
havtornsmarmelad
havtornsbär


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en form som rymmer ca 1½ liter. Tryck ned bakplåtspapperet noga i formen och tryck till "veck" längs sidorna så att det sitter stadigt.

Smält matfettet till glaseringen direkt i formen i ugnen. Strö sockret över det smälta smöret och klicka på den omrörda marmeladen.

Kaka: Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om emellan. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned mjölblandningen i smeten växelvis med mjölken. Häll kaksmeten över havtornsglaseringen i formen. Grädda kakan i 200 grader 35 - 45 minuter.

Stjälp upp kakan och ta bort bakplåtspapperet. Låt kakan svalna. Bred gärna på litet mer marmelad och har du havtornsbär kan du garnera med dessa. Servera med vispad grädde.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar