måndag 20 april 2015

Sommarsavarin

SOMMARSAVARIN

Förr gjorde man alltid savarin när sockerkakan hade blivit torr och tråkig. Men det är en god sommarkaka, värd att göra för sin egen skull. Särskilt om trädgården dignar av bär och frukt.

1 kaka

Kaka:
75 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
1 dl mjölk

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl socker
arrak, rom eller konjak

Fyllning:
vispgrädde
frukt eller bär
florsocker


Smält matfettet. Pensla en rund sockerkaksform med hål i mitten med litet av matfettet och häll i litet ströbröd. Skaka runt så det fäster på kanterna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och rör ned det i smeten tillsammans med citronskal, smält matfett och mjölk.

Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Stjälp upp kakan på ett fat och låt svalna.

Koka vatten och socker tills sockret smälter. Låt lagen svalna och smaksätt med valfri spritsort efter behag. Häll lagen över kakan och låt den dränka in. Fyll hålet med vispad grädde och frukt eller bär. Spritsa kanterna med grädde och garnera med färska bär eller frukt. Pudra ev över florsocker.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar