måndag 20 april 2015

Pinocchiotårta med hallongrädde

PINOCCHIOTÅRTA MED HALLONGRÄDDE

8 - 10 bitar

Botten nr 1:
150 g smör eller margarin
1½ dl socker
4 äggulor
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk

Botten nr 2:
4 äggvitor
2 dl socker
100 g hackade nötkärnor (kan uteslutas)

Fyllning:
2 - 3 dl vispgrädde
2 - 3 dl hallon
socker


Vispa rumsvarmt matfett med socker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt gulorna en i taget under fortsatt vispning. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör hastigt ned mjölblandningen omväxlande med mjölken i smeten och bred ut den på bakplåtspapper i en långpanna.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills marängen är styv och blank. Bred marängsmeten över kaksmeten i långpannan. Strö ev över hackade nötkärnor. Grädda i 175 grader tills kakbottnen är torr och marängen har fått litet färg, det tar ca 25 minuter. Låt kakan svalna.

Dela kakan på mitten och lägg den ena biten på ett fat. Vispa grädden och vänd ned lätt tinade hallon. Smaka av om socker behövs. Bred hallongrädde över biten på fatet och lägg över den andra bottnen.

Skär tårtan i lagom stora rutor om du vill servera den som bakelser. Garnera gärna med riven choklad om du inte har använt nötter. Toppa med några hallon på varje bakelse.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar