tisdag 21 april 2015

Fina rabarberrutor

FINA RABARBERRUTOR

Bjud på fika i bersån! Våra ljuvliga rabarberrutor består av en marängtoppad mördegsbotten fylld av syrliga smakbomber - suveränt goda!

Ca 15 bitar

6 dl rabarber i sockerbitsstora bitar
1 msk potatismjöl

Mördegsbotten:
100 g smör eller margarin
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 äggula

Maräng:
5 rumstempererade äggvitor
2½ dl socker
2 dl mandelmjöl
3/4 dl vaniljsåspulver för kokning

Garnering:
flagad mandel


Mördeg:
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till en deg. Låt vila kallt minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakpapper i botten på en liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Smörj kanten med matfett.

Tryck ut mördegen jämnt i botten på formen och förgrädda i nedre delen av ugnen till svagt gyllenbrun färg, 8 - 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.

Blanda rabarberbitarna med potatismjölet i en skål.

Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills marängen är blank och styv. Blanda mandelmjöl och vaniljsåspulver och vänd varsamt ned i smeten. Strö ut rabarberbitarna över mördegsbottnen och bred marängsmeten ovanpå. Strö över flagad mandel och grädda kakan i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter. Låt kallna i formen.

Skär upp kakan i rutor.


Från Allers nr 18/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar