torsdag 30 april 2015

Snäckor med knäcktosca

SNÄCKOR MED KNÄCKTOSCA

Saftiga vetebullar som passar alla, med kanelsmak och en knäckig toscatopping.

Ca 12 st

2½ dl fingervarm mjölk
1 msk fiberhusk
75 g smör eller margarin
½ dl vit sirap
25 g söt jäst
1 ägg
1 krm salt
1 tsk nystött kardemumma
ca 5 dl fin glutenfri mjölmix

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel

Tosca:
1½ msk smör eller margarin
½ dl brun farin
1½ msk ljus sirap
1½ msk honung
3/4 dl hackade hasselnötter och sötmandel,
hela pumpakärnor och solrosfrön

Pensling:
1 ägg


Värm mjölken så att den blir fingervarm och häll den i en degbunke. Tillsätt fiberhusk och vispa om så att pulvret blandas ned väl. Låt blandningen svälla ca 10 minuter.

Rör matfett och sirap vitt och poröst. Smula ned jästen i degvätskan och rör om tills den är upplöst. Tillsätt ägg, salt, kardemumma och matfettsblandningen. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen i maskin ca 5 minuter, något längre tid för hand. Degen blir ganska lös - tillsätt ev något mer mjöl om den känns för ohanterlig. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila ca 30 minuter.

Fyllning:
Rör samman alla ingredienserna. Mjöla arbetsbänken med mjölmix och stjälp ut degen. Platta ut den till en rektangulär form. Bred över fyllningen, rulla ihop och skär upp i skivor. Lägg bullbitarna med snittytan upp i formarna. Ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Tosca:
Mät upp matfett, farin, sirap och honung i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt småkoka ca 2 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt nötter, mandel och frön. Rör om. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg. Tryck en lätt fördjupning i mitten på varje bulle och fördela toscasmeten i fördjupningarna.

Grädda i mitten av ugnen tills de fått en gyllenbrun färg, ca 10 minuter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar