torsdag 30 maj 2013

Vaniljbullar med röda bär

VANILJBULLAR MED RÖDA BÄR

Krämiga, söta vaniljbullar smakar svensk sommar när den är som bäst. Lägg till färska bär och ett glas iskall saft och fikan är fulländad.

Ca 30 st

50 g jäst för söta degar
3 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
9 - 10 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

Fyllning:
3 dl vaniljkräm, t ex marsán
4 dl röda bär t ex hallon och röda vinbär
1 msk potatismjöl

Pensling och garnering:
1 ägg
florsocker


Smula ned jästen i en degbunke, tillsätt den kalla mjölken och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt, ägg och 5 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en lös deg. Klicka ned matfettet och det sparade vetemjölet. Arbeta degen smidig. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa 45 minuter.

Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en platta, ca 40 x 48 cm. Låt degen vila en stund för att förhindra att den drar ihop sig igen. Skaka bären varsamt i en plastpåse med potatismjölet så att de blir jämnt mjölade.

Sporra upp degen i fyrkantiga bitar, 8 x 8 cm. Fördela bären mitt på varje fyrkant och vik samman till kuvert. Lägg bullarna i bakformar och låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Tryck en liten grop i mitten av varje bulle efter halva jästiden. Där ska vaniljkrämen läggas senare.

Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och lägg en klick vaniljkräm på varje. Grädda bullarna i mitten av ugnen 7 - 8 minuter. Strö över litet florsocker före servering.


Ur Allers nr 23/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar