lördag 25 maj 2013

Koladröm med dajmgrädde och jordgubbar

KOLADRÖM MED DAJMGRÄDDE OCH JORDGUBBAR

Rena godistårtan! För en mer vuxen smak kan man marinera jordgubbarna i apelsinskal och lite apelsinjuice. Eller varför inte apelsinlikör?

1 tårta, 8 - 10 bitar

1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1½ dubbeldajm à 56 g
(ja, jag skriver Dajm som ni ser, så stavades
det i min barndom när jag åt den som mest!)
3 dl vispgrädde


Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och litet till. Låt småkoka ca 2½ timme utan lock och se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt.

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie.

Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa litet till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen och ställ i kylen 1 timme.

Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka dajmen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av dajmkrosset.

Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred dajmgrädden över och ställ kallt fram till serveringen.

Vid serveringen toppar du med jordgubbar och resterande dajmkross.


Ur Buffé nr 6 - 7/12, recept av Sara Marteus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar