lördag 18 maj 2013

Mazarinkaka med rabarber och mandel

MAZARINKAKA MED RABARBER OCH MANDEL

Nu när rabarbern är som godast passar vi på att baka en riktigt ljuvlig mazarinkaka. Riven mandelmassa i fyllningen gör kakan alldeles extra saftig och smakrik. Ur Allers nr 21/13.

1 kaka, ca 10 bitar

Mördeg:
200 g smör eller margarin
2 dl florsocker
1 ägg
4½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
250 g mandelmassa
125 g smör eller margarin
2 ägg
2 msk vetemjöl
5 dl rabarber i bitar
1½ msk socker

Strössel:
1/5 av mördegen
1½ dl hackad mandel

Garnering:
florsocker


Mördeg:
Rör matfett och florsocker poröst. Tillsätt ägget och rör smeten slät. Tillsätt vetemjöl och bakpulver och arbeta samman till en slät deg. Spara ca 1/5 av mördegen som senare ska smulas ovanpå kakan. Tryck ut resten av degen i en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kylskåpskallt ca 30 minuter.

Strössel:
Blanda in den hackade mandeln i den sparade mördegen. Lägg kylskåpskallt.

Sätt ugnen på 175 grader.

Mazarinfyllning:
Riv mandelmassan, tillsätt matfettet och rör massan ljus och porös. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Rör sist ned vetemjölet och bred sedan ut smeten jämnt i mördegsskalet.

Strö sockret över rabarberbitarna och rör om så att de blir jämnt sockrade. Strö bitarna över mazarinfyllningen. Ta fram den kalla sparade mandeldegen och smula den över kakan.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45 - 50 minuter. Lossa den från formen då den svalnat. Pudra litet florsocker över kakan då den ska serveras, gärna tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar