söndag 12 maj 2013

Hallontårta

HALLONTÅRTA

Hallon är ett härligt bär som passar perfekt tillsammans med choklad.

Tårtbotten:
125 g mörk choklad
1½ dl matlagningsgrädde
125 g smör eller margarin
4 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
250 g mascarpone
2½ dl vispgrädde
ca 3 dl färska eller frysta hallon
2 - 3 msk florsocker

Garnering:
färska eller halvtinade frysta hallon
ev ca 25 g mörk choklad


Sätt ugnen på 175 grader. Spänn bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, eller klä den med bakfolie.

Bryt ned chokladen i en kastrull, slå på grädde och lägg i smöret skuret i bitar. Låt allt smälta på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned mjölet blandat med bakpulver i äggblandningen och rör också ned chokladblandningen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan kallna.

Dela kakan i två bottnar. Vispa mascarpone och grädde till en mjuk smet med elvisp. Häll hälften av krämen i en skål. Mosa hallonen och rör ned dem. Smaksätt med litet socker. Bred hallonfyllningen mellan bottnarna och bred resten av krämen över och runt tårtan. Garnera med hallon. Ev kan du smälta mörk choklad och ringla över tårtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar