onsdag 15 maj 2013

Baskisk chokladkaka

BASKISK CHOKLADKAKA

6 - 8 personer

3 ägg
3 dl socker
3 msk mörk rom
4 msk mjölk
200 g smält smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao

Fyllning:
3 msk mörk rom
12 katrinplommon
3½ dl mjölk
2 äggulor
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1 msk maizena
50 g finhackad mörk choklad, 70% kakaohalt


Smörj en form med löstagbar kant (24 cm). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned rom, mjölk och det smälta smöret. Vänd ned mjölet blandat med bakpulver och kakao. Häll upp hälften av smeten i formen och låt resten ligga kvar i bunken. Låt smeten i både formen och bunken stå och vila en stund medan du gör fyllningen.

Häll rommen över katrinplommonen och låt stå och dra. Värm upp mjölken tills den sjuder. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, vetemjöl och maizena i en skål. Häll över den heta mjölken och blanda ordentligt.

Häll över blandningen i en ren kastrull. Värm långsamt under ständig omrörning tills den börjar tjockna. Tillsätt den hackade chokladen och rör till en jämn smet. Låt fyllningen svalna i ett kallt vattenbad. När den svalnat, häll den över det första lagret smet i formen. Lägg på hälften av katrinplommonen och sedan resterande smet från bunken. Toppa med resten av katrinplommonen.

Grädda kakan i 200 grader 20 minuter. Lägg på ett ark aluminiumfolie och fortsätt grädda ytterligare 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar