söndag 26 maj 2013

Äppel- och lingonpaj med pepparkakskrisp

ÄPPEL- OCH LINGONPAJ MED PEPPARKAKSKRISP

Smulreceptet är väl tilltaget och räcker till minst två desserter.

1 paj, ca 6 portioner

4 syrliga äpplen
25 g smör eller margarin
3/4 dl rörsocker strö
2 dl lingon

Pepparkakskrisp:
125 g smör eller margarin
½ dl socker
½ dl brun farin strö
2½ dl vetemjöl
1½ dl fiberhavregryn
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 krm malen nejlika

Servering:
vaniljglass


Pepparkakskrisp:
Hacka snabbt samman ingredienserna till en smulig deg. Se till att den inte blir för finfördelad, det ska vara små bitar. Lägg degen fryskallt ca 30 minuter eller kylskåpskallt ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Strö ut smulorna jämnt över en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen 12 - 14 minuter. Rör om och vänd smulorna någon gång så att de blir jämnt gräddade. Ta ut och låt kallna på plåten.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar eller klyftor. Stek dem i matfettet tills de mjuknat utan att gå sönder alltför mycket. Tillsätt brun farin strö och lingon och stek det ca 2 minuter så att sockret smälter och bären blir varma. Ta från värmen och strö över ca hälften av smulorna efter smak.

Servera direkt ur stekpannan eller lägg över bärblandningen i en pajform och strö sedan över smuldegen. Servera pajen lätt varm och gärna med vaniljglass till.


Ur "Allers Lilla Äppelbok"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar