fredag 6 november 2015

Mjuka hallonkakor

MJUKA HALLONKAKOR

På sommaren vill man självklart baka med färska bär. Pröva de här saftiga mazarinrutorna på spröd mördegsbotten - de är både lättbakade och fyllda med massor av härliga hallon!

1 kaka, ca 25 bitar

Mördegsbotten:
200 g smör eller margarin
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinmassa:
400 g mandelmassa
200 g smör eller margarin
4 ägg
3/4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 dl färska hallon + 2 tsk potatismjöl

Glasyr:
½ dl florsocker
1 msk kakao
1 tsk neutral matolja
1½ tsk vatten


Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen och tryck ut jämnt i en liten långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakpapper. Ställ kylskåpskallt ca 30 minuter.

Ta fram ingredienserna till mazarinmassan så att de blir rumstempererade. Sätt ugnen på 175°.

Förgrädda mördegsbottnen i nedre delen av ugnen ca 8 minuter eller tills den fått svagt gyllenbrun färg. Riv mandelmassan i en bunke och tillsätt matfettet. Rör samman till en ljus och porös massa. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Sikta ned vetemjöl och bakpulver och rör åter smeten slät.

Bred ut mandelsmeten jämnt över den förgräddade mördegsbottnen. Strö potatismjölet över hallonen och blanda varsamt så att mjölet fördelas jämnt runt bären. Strö sedan hallonen över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt kakan kallna i formen.

Blanda ingredienserna till glasyren och ringla den över den kalla kakan. Strö ev över litet extra florsocker och skär upp i bitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar