söndag 1 november 2015

Plommonpaj med knäckig gräddfyllning

PLOMMONPAJ MED KNÄCKIG GRÄDDFYLLNING

Hoppa över valnötterna om du hellre vill baka en nötfri paj.

1 paj, ca 8 bitar

Mördegsbotten:
100 g smör eller margarin
2 msk socker
2½ dl vetemjöl
½ ägg (spara resten till fyllningen)

Fyllning:
1 dl socker
2 dl vispgrädde
500 g plommon
1 dl hackade valnötskärnor
1½ ägg
2 msk mandellikör


Hacka snabbt ihop matfett, socker och vetemjöl till en deg. Vispa upp halva ägget och tillsätt. Resterande sparas till fyllningen. Tryck ut degen jämnt i en avlång pajform, ca 12 x 35 cm. Låt formen stå i kylskåpet ca 30 minuter och sätt under tiden ugnen på 175°. Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.

Fyllning:
Smält sockret i en stekpanna till gyllenbrun färg. Passa så att det inte bränns. Tillsätt ca 1 dl av vispgrädden. Rör om och låt småkoka under omrörning tills alla klumpar lösts upp. Tillsätt resten av grädden och ge såsen ytterligare ett uppkok. Ställ åt sidan att svalna.

Halvera plommonen och ta bort kärnorna. Skär halvorna i mindre bitar och lägg dem i ett vackert mönster i mördegsskalet. Strö över de hackade valnötskärnorna. Vispa ihop äggen lätt och rör ned i den avsvalnade karamellsåsen tillsammans med likören. Häll såsen jämnt över plommonen.

Ställ in pajen mitt i ugnen och grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, 25 - 30 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar