söndag 1 november 2015

Mazarinkaka med vaniljströssel

MAZARINKAKA MED VANILJSTRÖSSEL

En festlig kaka som passar perfekt till kalaset!

1 kaka

200 g mandelmassa
125 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk vetemjöl

Fyllning:
2 syrliga äpplen

Strössel:
50 g smör eller margarin
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl

Servering:
ev florsocker
lättvispad grädde


Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 20 cm i diameter.

Rör mandelmassa och matfett ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt vetemjölet och rör varsamt smeten slät. Bred ut den jämnt i bakformen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg ut dem vackert över smeten.

Hacka snabbt samman alla ingredienserna till strösslet till en smulig massa och strö över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen 35 - 40 minuter.

Lossa kakan från formen då den kallnat. Strö ev över litet florsocker när den ska serveras, gärna med litet lättvispad grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar