fredag 6 november 2015

Trädgårdskaka med säsongens bär

TRÄDGÅRDSKAKA MED SÄSONGENS BÄR

Maräng- och bärtoppad mjuk kaka med fin mandelsmak. Servera gärna med en klick vispad grädde!

1 kaka, ca 12 bitar

125 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 ägg
2 droppar bittermandelarom
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ dl flagad mandel

Fyllning:
3 äggvitor
1 dl socker
1½ msk potatismjöl
5 dl blandade bär, t ex
blåbär, vinbär och hallon

Servering:
färska bär
vispad grädde


Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund form, ca 24 cm i diameter.

Rör matfett och socker till kakan vitt och poröst. Rör ned ägget. Tillsätt bittermandelarom och sikta ned mjöl och bakpulver. Rör varsamt smeten slät. Bred ut smeten jämnt i formen.

Vispa äggvitorna med absolut rena och torra redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning, men spara ca 2 msk som blandas med potatismjölet. Vänd sist ned potatismjölsblandningen. Vänd varsamt ned bären i marängsmeten och bred ut den över kakan. Strö över flagad mandel.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt svalna. Garnera med färska bär vid servering och gärna en klick vispad grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar