söndag 2 mars 2014

Mandel- och kaffecheesecake

MANDEL- OCH KAFFECHEESECAKE

Vi har kaffelikör i vår kaka, men om du vill kan du ersätta den med samma mängd kaffe.

1 kaka, ca 10 bitar

200 g cantucciniskorpor, ca 18 st
75 g smör eller margarin

Fyllning:
400 g philadelphiaost
250 g kesella
1 dl socker
3 ägg
1 vaniljstång

Topping:
1 fp mascarponeost, 250 g
1 msk kallt, starkt kaffe
1 msk kaffelikör
1 msk florsocker
½ tsk frystorkat kaffepulver

Garnering:
25 g mörk choklad
kakao


Sätt ugnen på 175°.

Mixa skorporna till fina smulor. Smält smör eller margarin och häll ned i smulorna. Mixa ytterligare en kort stund tills alltsammans blandats väl. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och sänk värmen till 150°.

Blanda philadelphiaost, kesella och socker till en slät konsistens. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ned dem i smeten. Häll smeten i formen och ställ åter in kakan i ugnen. Grädda ca 30 minuter, eller tills fyllningen stannat men fortfarande känns något krämig i mitten. Ta ut och låt kakan svalna. Ställ den därefter kylskåpskallt.

Ta fram den kalla kakan och lossa den från formen.

Blanda samman mascarponeost, kaffe, likör, florsocker och frystorkat kaffepulver som stötts till ett fint pulver. Bred krämen över kakan. Garnera med hackad mörk choklad och pudra litet kakaopulver över.


Från Allers nr 4/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar