söndag 2 mars 2014

Kanelcheesecake med apelsin

KANELCHEESECAKE MED APELSIN

1 kaka, ca 8 bitar

75 g smör eller margarin
12 digestivekex, ca 175 g

Fyllning:
3 blad gelatin
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1½ dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk florsocker
1½ tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma

Garnering:
2 apelsiner
mynta eller citronmeliss


Sätt ugnen på 175°.

Smält matfettet, mixa kexen till fina smulor och blanda samman till en smulig massa. Tryck ut jämnt i en avlång pajform, ca 12 x 35 cm. Grädda i nedre delen av ugnen 7 - 8 minuter. Ta ut och låt kallna.

Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden, blanda ned philadelphiaosten och rör samman till slät konsistens. Rör ned 1 dl av apelsinjuicen och smaksätt med florsocker, kanel och kardemumma.

Smält gelatinbladen i den sparade apelsinjuicen på svag värme. Vänd ned blandningen i smeten under omrörning. Bred ut fyllningen jämnt i formen och låt stå kylskåpskallt minst 1 timme.

Skär av botten och toppen på apelsinerna så att de står stadigt. Skär bort skalet så att den yttre hinnan följer med. Skär upp apelsinerna i tunna skivor.

Ta fram den kalla kakan och lossa den från formen. Garnera med apelsinskivorna och ev litet mynta eller citronmeliss.


Från Allers nr 4/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar