JORDGUBBSKAKA MED FLÄDERGLASYR
Det bästa med den här kakan är att allt händer på en gång. Inget smälta smöret, vispa äggen, vända ned mjölet. Nej, allt ned på en gång och vispa, vispa, vispa tills du har en ljus och fluffig smet. Tack för det, elvispen!
8 - 10 bitar
150 g färska jordgubbar
125 g rumstempererat smör
2 3/4 dl socker
rivet skal av 1 citron + 3 msk färskpressad citronsaft
3 ägg
4 dl siktat vetemjöl
3/4 dl rumstempererad mjölk, 3%
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
smör och kokosflingor till formen
Glasyr:
2 dl florsocker
3/4 msk färskpressad citronsaft
3/4 msk koncentrerad fläderblomssaft
Sätt ugnen på 175°. Smörj en sockerkaksform (1½ liter) och bröa den med kokosflingor.
Ansa och skär jordgubbarna i kvartar. Blanda alla ingredienser till smeten, utom jordgubbarna, i en stor bunke och vispa kraftigt med elvisp till en slät och luftig smet, ca 5 minuter. Häll smeten i formen, fördela jordgubbarna ovanpå och tryck försiktigt ned dem en bit.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 70 minuter eller tills kakan känns torr i mitten och börjar få fin färg. Vänd formen upp och ned på galler och låt kakan svalna litet innan du försiktigt lossar formen.
Rör samman florsocker, citronsaft och fläderblomssaft till en slät glasyr. Ringla denna över den avsvalnade kakan och servera.
Det bästa med den här kakan är att allt händer på en gång. Inget smälta smöret, vispa äggen, vända ned mjölet. Nej, allt ned på en gång och vispa, vispa, vispa tills du har en ljus och fluffig smet. Tack för det, elvispen!
8 - 10 bitar
150 g färska jordgubbar
125 g rumstempererat smör
2 3/4 dl socker
rivet skal av 1 citron + 3 msk färskpressad citronsaft
3 ägg
4 dl siktat vetemjöl
3/4 dl rumstempererad mjölk, 3%
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
smör och kokosflingor till formen
Glasyr:
2 dl florsocker
3/4 msk färskpressad citronsaft
3/4 msk koncentrerad fläderblomssaft
Sätt ugnen på 175°. Smörj en sockerkaksform (1½ liter) och bröa den med kokosflingor.
Ansa och skär jordgubbarna i kvartar. Blanda alla ingredienser till smeten, utom jordgubbarna, i en stor bunke och vispa kraftigt med elvisp till en slät och luftig smet, ca 5 minuter. Häll smeten i formen, fördela jordgubbarna ovanpå och tryck försiktigt ned dem en bit.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 70 minuter eller tills kakan känns torr i mitten och börjar få fin färg. Vänd formen upp och ned på galler och låt kakan svalna litet innan du försiktigt lossar formen.
Rör samman florsocker, citronsaft och fläderblomssaft till en slät glasyr. Ringla denna över den avsvalnade kakan och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar