FRANSK JORDGUBBSTARTE
En klassisk fransk tarte med en bakad mazarinkräm under de färska bären passar till kaffet och som dessert.
8 bitar
Pajskal:
125 g smör
½ dl socker
4 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
60 g rumstempererat smör
125 g mandelmassa
1 rumstempererat ägg
Garnering:
500 g jordgubbar
½ dl aprikosmarmelad
1 msk vatten
Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig massa. Knäck ned ägget och arbeta till en deg. Arbeta degen så litet som möjligt. Slå in den i plast och låt vila i kyl minst 30 minuter.
Kavla ut degen till en 3 - 4 mm tunn cirkel. Fodra en låg pajform och ställ den svalt.
Riv mandelmassan grovt till fyllningen. Tillsätt smör och vispa eller mixa slätt. Blanda ned ägg och citronskal och rör till en slät kräm. Fyll pajskalet med krämen. Grädda gyllene i 190° ca 20 minuter. Låt svalna.
Garnera med jordgubbar på valfritt sätt. Värm upp aprikosmarmeladen och vattnet. Rör till en jämn glasyr och pensla den över bären.
En klassisk fransk tarte med en bakad mazarinkräm under de färska bären passar till kaffet och som dessert.
8 bitar
Pajskal:
125 g smör
½ dl socker
4 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
60 g rumstempererat smör
125 g mandelmassa
1 rumstempererat ägg
Garnering:
500 g jordgubbar
½ dl aprikosmarmelad
1 msk vatten
Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig massa. Knäck ned ägget och arbeta till en deg. Arbeta degen så litet som möjligt. Slå in den i plast och låt vila i kyl minst 30 minuter.
Kavla ut degen till en 3 - 4 mm tunn cirkel. Fodra en låg pajform och ställ den svalt.
Riv mandelmassan grovt till fyllningen. Tillsätt smör och vispa eller mixa slätt. Blanda ned ägg och citronskal och rör till en slät kräm. Fyll pajskalet med krämen. Grädda gyllene i 190° ca 20 minuter. Låt svalna.
Garnera med jordgubbar på valfritt sätt. Värm upp aprikosmarmeladen och vattnet. Rör till en jämn glasyr och pensla den över bären.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar