FRASIG JORDGUBBSSTUBBE
12 bitar
Botten:
75 g mjukt smör
1 dl socker
4 äggulor
2 - 3 msk mjölk
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
50 g mandelspån
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 msk Cointreau eller annan citruslikör
ca 250 g jordgubbar
Garnering:
florsocker
citronmeliss
ca 250 g jordgubbar
Vispa äggvitorna hårt i en ren, torr bunke. Tillsätt hälften av sockret i början och resten i slutet. Vispa ytterligare någon minut. Lägg bakplåtspapper på en plåt eller i en form, ca 25 x 35 cm.
Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken till smeten. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Sikta ned blandningen och rör om till en jämn smet. Bred bottensmeten på bakplåtspapperet och därefter marängen ovanpå. Strö över mandelspån och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 150° ca 40 minuter. Lyft kakan med bakplåtspapperet på ett bakgaller och låt den svalna.
Vänd kakan upp och ned på ett nytt papper. Lossa kakan från bakpapperet. Vispa grädden hårt och smaksätt med Cointreau. Bred grädden över kakan, skiva jordgubbarna och lägg dem ovanpå. Rulla ihop kakan från långsidan. Sikta över florsocker och garnera med halverade jordgubbar, citronmeliss och jordgubbsblad.
12 bitar
Botten:
75 g mjukt smör
1 dl socker
4 äggulor
2 - 3 msk mjölk
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
50 g mandelspån
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 msk Cointreau eller annan citruslikör
ca 250 g jordgubbar
Garnering:
florsocker
citronmeliss
ca 250 g jordgubbar
Vispa äggvitorna hårt i en ren, torr bunke. Tillsätt hälften av sockret i början och resten i slutet. Vispa ytterligare någon minut. Lägg bakplåtspapper på en plåt eller i en form, ca 25 x 35 cm.
Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken till smeten. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Sikta ned blandningen och rör om till en jämn smet. Bred bottensmeten på bakplåtspapperet och därefter marängen ovanpå. Strö över mandelspån och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 150° ca 40 minuter. Lyft kakan med bakplåtspapperet på ett bakgaller och låt den svalna.
Vänd kakan upp och ned på ett nytt papper. Lossa kakan från bakpapperet. Vispa grädden hårt och smaksätt med Cointreau. Bred grädden över kakan, skiva jordgubbarna och lägg dem ovanpå. Rulla ihop kakan från långsidan. Sikta över florsocker och garnera med halverade jordgubbar, citronmeliss och jordgubbsblad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar