KÖRSBÄRSCHEESECAKE MED MANDEL
Körsbär, mandel och kardemumma är härliga smaker tillsammans.
8 bitar
Botten:
125 g smör
250 g digestivekex
50 g rostade mandelspån
1 tsk nystötta kardemummakärnor
Fyllning:
4 gelatinblad
500 g kesella
2 dl körsbärsmarmelad
2 dl vispgrädde
Topping:
1 gelatinblad
3/4 dl koncentrerad körsbärs- eller blandsaft
1/4 dl vatten
3/4 dl körsbärsmarmelad
Botten:
Smält smöret och låt det svalna. Smula kex och mandel i en matberedare. Tillsätt smör och kardemumma och mixa till en smulig massa. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
Fyllning:
Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten 5 minuter. Blanda kesella och marmelad. Värm litet av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Blanda i gelatinblandningen i kesellasmeten.
Vispa grädden och vänd ned den i smeten. Häll fyllningen i formen. Täck över och låt stelna i kylen ca 2 timmar.
Topping:
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Värm saft och vatten. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Låt svalna i kylen till en lagom konsistens, som går att skeda över pajen. Bred ett tunt lager marmelad över kakan och skeda försiktigt geléet över. Låt cheesecaken stelna ytterligare minst 2 timmar i kylen.
Körsbär, mandel och kardemumma är härliga smaker tillsammans.
8 bitar
Botten:
125 g smör
250 g digestivekex
50 g rostade mandelspån
1 tsk nystötta kardemummakärnor
Fyllning:
4 gelatinblad
500 g kesella
2 dl körsbärsmarmelad
2 dl vispgrädde
Topping:
1 gelatinblad
3/4 dl koncentrerad körsbärs- eller blandsaft
1/4 dl vatten
3/4 dl körsbärsmarmelad
Botten:
Smält smöret och låt det svalna. Smula kex och mandel i en matberedare. Tillsätt smör och kardemumma och mixa till en smulig massa. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
Fyllning:
Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten 5 minuter. Blanda kesella och marmelad. Värm litet av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Blanda i gelatinblandningen i kesellasmeten.
Vispa grädden och vänd ned den i smeten. Häll fyllningen i formen. Täck över och låt stelna i kylen ca 2 timmar.
Topping:
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Värm saft och vatten. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Låt svalna i kylen till en lagom konsistens, som går att skeda över pajen. Bred ett tunt lager marmelad över kakan och skeda försiktigt geléet över. Låt cheesecaken stelna ytterligare minst 2 timmar i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar