KÖRSBÄRSCHOKLADTÅRTA
Körsbärsträden är de första fruktträden som går i blom på våren. Körsbärets sötsyrliga smak är alltid lyckad att kombinera med choklad, både mörk och ljus. Det finns urkärnare som passar till både körsbär och oliver, som underlättar.
1 tårta, ca 12 bitar
125 g mörk choklad, 70%
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
2 dl urkärnade körsbär
Chokladtryffelglasyr:
150 g mörk choklad, 70%
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
50 g smör, rumstempererat
Garnering:
färska körsbär
ev kakao
Tillbehör:
glass eller vispad grädde
Sätt ugnen på 200°.
Smält choklad och smör tillsammans i vattenbad på spisen eller i mikron. Vispa ihop ägg och socker och blanda ned choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Sikta i de torra ingredienserna. Vänd i körsbären och häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20 - 25 minuter och låt kakan kallna.
Chokladtryffelglasyr:
Hacka chokladen. Koka upp grädde och sirap. Häll grädden över chokladen och rör tills den smält. Rör i smöret. Låt glasyren svalna och bred sedan ut den över tårtan. Pudra ev tårtan med kakao och garnera med körsbär.
Servera med glass eller vispad grädde.
Körsbärsträden är de första fruktträden som går i blom på våren. Körsbärets sötsyrliga smak är alltid lyckad att kombinera med choklad, både mörk och ljus. Det finns urkärnare som passar till både körsbär och oliver, som underlättar.
1 tårta, ca 12 bitar
125 g mörk choklad, 70%
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
2 dl urkärnade körsbär
Chokladtryffelglasyr:
150 g mörk choklad, 70%
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
50 g smör, rumstempererat
Garnering:
färska körsbär
ev kakao
Tillbehör:
glass eller vispad grädde
Sätt ugnen på 200°.
Smält choklad och smör tillsammans i vattenbad på spisen eller i mikron. Vispa ihop ägg och socker och blanda ned choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Sikta i de torra ingredienserna. Vänd i körsbären och häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20 - 25 minuter och låt kakan kallna.
Chokladtryffelglasyr:
Hacka chokladen. Koka upp grädde och sirap. Häll grädden över chokladen och rör tills den smält. Rör i smöret. Låt glasyren svalna och bred sedan ut den över tårtan. Pudra ev tårtan med kakao och garnera med körsbär.
Servera med glass eller vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar