måndag 3 september 2018

Körsbärschokladtårta

KÖRSBÄRSCHOKLADTÅRTA

Körsbärsträden är de första fruktträden som går i blom på våren. Körsbärets sötsyrliga smak är alltid lyckad att kombinera med choklad, både mörk och ljus. Det finns urkärnare som passar till både körsbär och oliver, som underlättar.

1 tårta, ca 12 bitar

125 g mörk choklad, 70%
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
2 dl urkärnade körsbär

Chokladtryffelglasyr:
150 g mörk choklad, 70%
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
50 g smör, rumstempererat

Garnering:
färska körsbär
ev kakao

Tillbehör:
glass eller vispad grädde


Sätt ugnen på 200°.

Smält choklad och smör tillsammans i vattenbad på spisen eller i mikron. Vispa ihop ägg och socker och blanda ned choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Sikta i de torra ingredienserna. Vänd i körsbären och häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20 - 25 minuter och låt kakan kallna.

Chokladtryffelglasyr:
Hacka chokladen. Koka upp grädde och sirap. Häll grädden över chokladen och rör tills den smält. Rör i smöret. Låt glasyren svalna och bred sedan ut den över tårtan. Pudra ev tårtan med kakao och garnera med körsbär.

Servera med glass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar