SEG KRUSBÄRSKAKA
Krusbär, du fantastiska men underskattade bär!
Ca 10 bitar
150 g krusbär
3 rumstempererade ägg
2½ dl socker
125 g smält smör
3/4 dl rumstempererad mjölk, 3%
175 g riven mandelmassa
4 dl siktat vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
Sätt ugnen på 175°. Klipp till delar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform, 23 cm i diameter, med dem. Det går enkelt om du först penslar formen med litet vatten eller olja.
Dela krusbären på mitten. Separera äggen och vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren skål. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker luftigt. Tillsätt smör, mjölk och mandelmassa och rör om noga. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned detta i smeten. Vänd slutligen ned äggviteskummet. Häll smeten i springformen och tryck till lite extra i mitten med en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.
Fördela krusbären längs kakans sidor och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kakan ska vara genomgräddad utmed kanterna, men lite seg i mitten. Prova gärna med sticka.
Låt kakan svalna och lossa den från formen. Pudra över florsocker och dekorera ev med krusbär före servering.
Krusbär, du fantastiska men underskattade bär!
Ca 10 bitar
150 g krusbär
3 rumstempererade ägg
2½ dl socker
125 g smält smör
3/4 dl rumstempererad mjölk, 3%
175 g riven mandelmassa
4 dl siktat vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
Sätt ugnen på 175°. Klipp till delar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform, 23 cm i diameter, med dem. Det går enkelt om du först penslar formen med litet vatten eller olja.
Dela krusbären på mitten. Separera äggen och vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren skål. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker luftigt. Tillsätt smör, mjölk och mandelmassa och rör om noga. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned detta i smeten. Vänd slutligen ned äggviteskummet. Häll smeten i springformen och tryck till lite extra i mitten med en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.
Fördela krusbären längs kakans sidor och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kakan ska vara genomgräddad utmed kanterna, men lite seg i mitten. Prova gärna med sticka.
Låt kakan svalna och lossa den från formen. Pudra över florsocker och dekorera ev med krusbär före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar