söndag 2 september 2018

Seg krusbärskaka

SEG KRUSBÄRSKAKA

Krusbär, du fantastiska men underskattade bär! 

Ca 10 bitar

150 g krusbär
3 rumstempererade ägg
2½ dl socker
125 g smält smör
3/4 dl rumstempererad mjölk, 3%
175 g riven mandelmassa
4 dl siktat vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt


Sätt ugnen på 175°. Klipp till delar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform, 23 cm i diameter, med dem. Det går enkelt om du först penslar formen med litet vatten eller olja.

Dela krusbären på mitten. Separera äggen och vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren skål. Ställ åt sidan. 

Vispa äggulor och socker luftigt. Tillsätt smör, mjölk och mandelmassa och rör om noga. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned detta i smeten. Vänd slutligen ned äggviteskummet. Häll smeten i springformen och tryck till lite extra i mitten med en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.

Fördela krusbären längs kakans sidor och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kakan ska vara genomgräddad utmed kanterna, men lite seg i mitten. Prova gärna med sticka.

Låt kakan svalna och lossa den från formen. Pudra över florsocker och dekorera ev med krusbär före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar