söndag 2 februari 2020

Mandel- och aprikoskaka

MANDEL- OCH APRIKOSKAKA

En mustig och härlig mandel- och aprikoskaka. Kakan gör du av bl a mjöl, socker, aprikoser, mandelmassa, citron och ägg. Garnera med florsocker och servera till efterrätt eller fika.

8 bitar

Mördeg:
2½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör eller margarin

Fyllning:
1 burk aprikoser i sockerlag, ca 400 g
200 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
rivet skal av 1 citron
3 ägg

Garnering:
florsocker


Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant.

Mördeg:
Blanda mjöl, socker och matfett och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan plastfolie till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Lägg degen i formen och jämna till kanterna så att de blir ca 3 cm höga. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter eller längre.

Sätt ugnen på 175°.

Fyllning:
Låt aprikoserna rinna av och skär dem i klyftor. Riv eller smula mandelmassan i en bunke. Rör ihop mandelmassan med matfett och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje. Vänd ned aprikoserna.

Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 30 - 35 minuter. Låt kakan kallna och sikta över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar