söndag 2 februari 2020

Äppelsmulpaj med sjuden vaniljsås

ÄPPELSMULPAJ MED SJUDEN VANILJSÅS

En riktigt krispig och söt äppelpaj med smuldeg slår det mesta till fikat. Servera en hemgjord, sjuden vaniljsås till och det kommer att bli allas favorit.

4 - 6 portioner

Smulpaj:
5 röda äpplen
3 msk muscovadosocker
1 msk malen kanel
200 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk malen kanel

Vaniljsås:
3 vaniljstänger
5 dl mjölk
5 dl grädde
10 äggulor
½ dl socker


Paj:
Kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äppelbitarna tillsammans med muscovadosocker och kanel i en bunke och blanda. Ta en liten klick av smöret och smörj botten av en pajform. Lägg äpplena i den smorda formen. Blanda resten av smöret med mjöl, socker och kanel till en deg. Smula degen över äppelbitarna i pajformen och grädda på 220° 20 - 30 minuter till gyllenbrun färg.

Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila ca 30 minuter. Servera pajen helst nygräddad eller ljummen med sjuden vaniljsås till.

Vaniljsås:
Dela vaniljstängerna på längden. Lägg i kastrullen tillsammans med mjölk och grädde och gör ett uppkok. Vispa upp äggulorna tillsammans med socker och häll det i den varma gräddmjölken. Sjud smeten till 86° tills den blir krämig. Sila och kyl ned smeten. Låt den sedan stå ett par timmar i kylen.

För att göra såsen ännu läckrare kan du tillsätta ett par msk lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar