lördag 13 augusti 2016

Hallonripplad mjuk kaka

HALLONRIPPLAD MJUK KAKA

En vanlig kaka blir en fest med hallonrippel!

1 kaka

150 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
3/4 dl kaffegrädde

Hallonrippel:
200 g hallon, 4 dl
2½ tsk potatismjöl
2½ tsk socker


Börja med hallonrippeln. Passera hallonen genom en finmaskig sil genom att pressa med baksidan av en sked. Blanda samman potatismjöl och socker och vispa ned i den släta purén.

Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter.

Rör matfettet och sockret vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Sikta ned vetemjöl och bakpulver och tillsätt sist kaffegrädden. Rör smeten slät. Bred ut den jämnt i formen och tryck mindre fördjupningar med baksidan av en sked. Fördela hallonrippeln i dessa. Dra t ex ett teskedsskaft genom purén så att smeten blir litet swirlad.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, tills den känns torr vid prov med sticka. Låt den nygräddade kakan svalna innan den lossas ur formen. Sikta ev över litet florsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar