lördag 13 augusti 2016

Hallonmarängrulle

HALLONMARÄNGRULLE

Vem kan motstå färgen, fluffet och doften av en hallonmarängrulle? Massor av hallonsmak och sommarkänsla ...

1 rulle, ca 8 bitar

150 g hallon, 3 dl
5 äggvitor
ett par droppar färskpressad citronsaft
3 dl socker
½ dl potatismjöl

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 msk lemon curd
4 dl färska hallon

Garnering:
florsocker
färska hallon


Börja med att ge hallonen ett uppkok. Häll massan i en finmaskig sil och passera med hjälp av baksidan av en sked. Häll tillbaka den släta massan i den rengjorda kastrullen och koka ned tills enbart ca 1/4 återstår. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Dra kastrullen från värmen och sätt åt sidan att kallna.

Sätt ugnen på 150°.

Vispa de rumsvarma äggvitorna tillsammans med ett par droppar citronsaft till ett fast vitt skum med absolut rena redskap. Tillsätt sockret litet i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Sikta sist ned potatismjöl och tillsätt hallonkrämen. Rör varsamt smeten slät.

Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut släta längder tätt intill varandra på ett bakpapper, så att de lappar över varandra något. Den färdigutspritsade plattan bör mäta ca 25 s 25 cm. Grädda botten i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills den känns torr och spröd på ytan. Ta ut plåten och dra över botten på ett bakgaller med papperet. Låt kallna.

Vispa grädden och smaksätt med lemon curd. Vänd botten varsamt upp och ned på ett smörpapper och dra bort bakpapperet. Bred över citrongrädden och strö över hallonen. Rulla samman med hjälp av smörpapperet. Sikta över litet florsocker och garnera med några extra hallon. Servera ganska omgående.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar