måndag 28 oktober 2013

Moster Matildas matbröd

MOSTER MATILDAS MATBRÖD

I det ursprungliga receptet använde moster Matilda färskt flott i brödet, men vi har bytt ut det mot olja. Det är ett lättbakat bröd, inga krångligheter alls, och man gräddar det i formar så man behöver inte oroa sig för att limporna ska jäsa ut på bakplåten och bli platta. Det är viktigt att brödet får jäsa två gånger, både i degbunken och i formarna, annars blir det inte så hållbart som det är tänkt - ca 1 vecka i brödburken. Kumminsmaken framträder inte heller lika bra om du fuskar med jäsningen.

2 bröd i 1½-litersformar

6 dl lättfil eller vanlig filmjölk
75 g jäst
1 msk matättika
½ dl olja
3 tsk salt
½ dl mörk sirap
2 msk stött kummin
1 l extra grovt rågmjöl
7 - 8 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 175°.

Smula jästen i en stor degbunke. Värm mjölken till fingervärme (37°). Vispa ihop den om den vasslar sig - sådant händer. Rör ut jästen med litet av filmjölken. Tillsätt resten av filmjölken samt olja, salt, matättika, sirap och kummin.

Mät mjölet direkt från påsen i ett litermått. Om man mäter i flera små mått kan man få för mycket mjöl. Häll i allt rågmjöl i degspadet och arbeta in det. Tillsätt nu vetemjölet efter hand. Degen får inte bli alltför hård. Spar ett par dl vetemjöl till utbakningen om degen verkar bli för hård.

Är du ovan vid att slå med degspade, så mjöla händerna och ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig där. Låt sedan degen jäsa i bunken, övertäckt och på dragfritt ställe, ca 1 timme.

Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den igen och tillsätt det vetemjöl som du ev fått över. Knåda väl. Dela degen i två halvor och forma dem till släta längder. Lägg dem i smorda, oljepenslade formar. Låt längderna jäsa övertäckta på dragfritt ställe ca 40 minuter. Grädda brödet nederst i ugnen 45 - 55 minuter.

Vill du ha knaprig yta på brödet så gör som moster Matilda - sätt en liten skål med vatten i ugnen medan bröden gräddas. Låt bröden svalna under handduk, men utan handduk om ytan ska vara knaprig.

Frystips 1:
Moster Matildas bröd håller sig ca 10 månader i frysen och är lika gott som nybakat när du tinat det. Det ska tinas i rumstemperatur i sin plastpåse, 3 - 4 timmar. Du kan också ta brödet ur plastpåsen och snabbtina i 200° ugn, men snabbtinat bröd torkar fort.

Frystips 2:
Har du litet hushåll, så dela limporna i två halvor före frysningen. Det är behändigare med 4 små bröd än 2 stora. Tyvärr förlorar brödet den knapriga ytan när man djupfryser det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar