tisdag 29 oktober 2013

Drottningtårta

DROTTNINGTÅRTA

8 - 10 bitar

Botten:
3 dl havregryn
3 msk socker
100 g smör eller margarin
1 tsk kanel

Fyllning:
5 gelatinblad
2 ägg
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
saft av 1 citron
100 g blåbär
150 g hallon

Garnering:
hallon
blåbär


Blanda havregryn och socker och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Rosta i ugnen 10 minuter i 200°. Smält smöret i en kastrull och rör i havregryn och kanel. Klä en form med löstagbar kant med plastfolie och häll i smulet. Tryck ut till en botten och ställ svalt.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Dela äggen och vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull med citronsaften. Rör ned i äggulevispet tillsammans med mosade bär. Vänd ned grädden och sist äggvitorna.

Häll smeten i formen och låt stå i kylen minst 3 timmar. Garnera med bär och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar