tisdag 29 oktober 2013

Kryddig äppelkakspaj

KRYDDIG ÄPPELKAKSPAJ

Botten består av en kryddig och saftig kaka fylld med äpplen och på toppen fräscha pajsmulor.

8 - 10 bitar

Botten:
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
4 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 liten nypa salt

Fyllning:
3 - 4 äpplen
2 tsk kanel

Smultopping:
175 g smält smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl

Vaniljsås, ca 5 dl:
2 äggulor
2 msk socker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
ca 1 krm äkta vaniljpulver
en nypa salt


Sätt ugnen på 200°.

Riv mandelmassan och blanda den med smöret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa med elvisp. Rör ned vetemjöl, vaniljsocker, kardemummakärnor och litet salt (smeten kan se skuren ut, men det gör ingenting). Bred ut smeten i en bakpappersklädd eller smord springform, ca 24 cm i diameter.

Skala äpplena och skiva dem tunt. Blanda dem med kanel och stick ned dem i mandelmassesmeten.

Smultopping:
Blanda smör, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt, citron och vetemjöl, litet i taget. Arbeta ihop allt snabbt till en deg. Smula degen över kakan och grädda den i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Vaniljsås:
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Låt det sjuda under konstant vispning på medelvärme. Passa så att det inte kokar. Ta av såsen från värmen när den tjocknat ordentligt och häll upp i en skål och låt den kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar