torsdag 11 april 2013

Nästan mandelkaka med fruktig kropp

NÄSTAN MANDELKAKA MED FRUKTIG KROPP

Den smakar mandel, men saknar mandel. En ofarlig frestelse även för nötallergiker. Hemligheten heter mannagryn!

10 bitar

150 g smör eller margarin
2 dl socker
1 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mannagryn
2 - 3 dl färsk frukt i bitar, gärna blandad,
t ex äpplen, päron och skalade, urkärnade plommonhalvor
1 - 2 msk socker


Sätt ugnen på 200 grader.

Rör matfett och socker till en smidig massa. Rör ned ägget och tillsätt vetemjölet blandat med bakpulvret. Rör ned mannagrynen. Häll smeten i en smord form, ca 23 cm i diameter. Tryck ned fruktbitarna halvvägs i smeten och strö sockret över ytan.

Grädda kakan minst 30 minuter tills den fått riktigt gyllenbrun färg och är helt genomgräddad. Kanten ska vara litet knapergräddad. Servera den gärna ljummen med kall vaniljsås till. En idealisk kaka att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar